Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σαν τον μέρμηγκα

     Επιτέλους!!!  τελείωσα όλα τα φθινοπωρινά μου καθήκοντα, όλα τα πρέπει  για την οικογένεια,δουλεύοντας  ώρες πολλές,μέσα και έξω από το  σπίτι. Γλυκά, μαρμελάδες,ζυμαρικά, σάλτσες,λαχανικά έχουν αποθηκευτεί.,Ελπίζω τώρα  να μπορέσω να ασχοληθώ με περισσότερη  άνεση  με αυτά που μου προσφέρουν την χαρά της δημιουργίας, γιατί  για μένα το να δημιουργώ είναι μουσική είναι τραγούδι,  είναι διασκέδαση είναι τα πάντα!!!!!
                                ***************
 Φέτος είχαμε υπερπαραγωγή ντομάτας που ήταν γευστικότατη, καθαρή, δίχως κανέναν ψεκασμό και καθημερινά για κάποιες εβδομάδες μάζευα μέχρι και τρία καφάσια. Οι σάλτσες ξεπέρασαν τα εκατό βάζα συν τις νωπές του καταψύκτη. Μοίρασα σε αγαπημένα πρόσωπα πολλές νωπές και κονσερβαρισμένες. Η διαδικασία είναι κάπως κοπιαστική διότι στα βάζα  με την ντομάτα πρόσθετα ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινες και κόκκινες,σκορδάκι, φρέσκο βασιλικό και ρίγανη από τον κήπο μας,λίγο λάδι και αλατοπίπερο.

Σε μικρά βαζάκια  αποθήκευσα  πάστα πιπεριάς Φλωρίνης,  κουραστική διαδικασία και αυτή αλλά την χαλαλίζω μπροστά στην υπέροχη γεύση που  δίνει στα φαγητά!!

     Xρονοβόρα και η διαδικασία αποθήκευσης λαχανικών σε καταψύκτη  αλλά ευτυχώς ήταν περιορισμένη η ποσότητα. Δυστυχώς  και φέτος για δεύτερη χρονιά δεν υπάρχουν  ελιές για μάζεμα,  έχουν σαπίσει    όλες.  Είχα κοπιάσει στις αρχές του καλοκαιριού  με  ότι σωστό έπρεπε να γίνει αλλά η υπερβολική βροχόπτωση   μαζί  με τον παράξενο χειμώνα (καθόλου  παγωνιά  και χιόνι)κατέστρεψε τους καρπούς.Τώρα το μόνο που έχουμε  να  κάνουμε είναι να τις κλαδέψουμε και φυσικά να αγοράσουμε λάδι .
                                                     *************************
   Κάθε χρόνο έχουμε  αρκετά έως και πολλά ρόδια αλλά ποτέ δεν τα αξιοποιούσαμε  όπως έπρεπε,   άλλα μοιράζαμε , άλλα τα μάζευα με σκοπό την αποξήρανση τους,πολύ λίγα τρώγαμε και τα υπόλοιπα γινόταν τροφή  για τα πουλάκια και όχι μόνο. Φέτος όμως, οι καρποί  και των πέντε ροδιών που έχουμε ήταν υπέροχοι,  κατακόκκινοι και μεγάλοι. Με   μία χειροκίνητη ειδική πρέσα   που αγοράσαμε, απόλαυσα μια διαδικασία πρωτόγνωρη με ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΑ αποτελέσματα.
Πολύτιμη η βοήθεια του ετέρου ημίσεος (του άρεσε πολύ η διαδικασία).......

Το ρουμπινί χρώμα των σπόρων  και η διαύγεια του χυμού σε προκαλούν ......
                                       ****************
      ΄Εψαχνα  αρκετά χρόνια για σπόρους νεροκολοκύθας και όταν επιτέλους  απόκτησα μερικούς,  φρόντισα να  τους σπείρω. Το αποτέλεσμα  της δουλειάς αυτής ( είμαι άπειρη με σπορές και καλλιέργειες)ήταν άριστο   και αποδεικνύεται από τις παρακάτω φωτός.Οι βροχές που έπεφταν συχνές και πυκνές  βοήθησαν ώστε να μαζέψω 21  κολοκύθες και η χαρά μου είναι μεγάλη.Τώρα κρεμασμένες  στο ταβάνι του υπογείου ελπίζω να ξεραθούν όλες δίχως  απώλειες ή πολύ  πολύ λίγες....


    Τα πράσινα  στις παρακάτω εικόνες  μοιάζουν με  πράσινα ρόπαλα και όταν είναι  μικρά  με  αγγουράκια! Τα φυτεύω κάθε πέντε ή έξι χρόνια και είναι  φυσικά σφουγγάρια,  ιδανικά για την περιποίηση του σώματος.  Όταν είναι στεγνά είναι σκληρά αλλά με το  αφρόλουτρο και το ζεστό νερό   γίνονται μαλακά ιδανικά  και για την απολέπιση  των νεκρών κυττάρων. Εγώ τα αγαπώ  πολύ για αυτό και τόση προπαγάνδα χα χα χα!!Για περισσότερες πληροφορίεςhttp://www.seeds-gallery.eu/el/vegetable-seed/gourd-seeds-luffa-sponge.html

 Το σφουγγάρι σε 3 φάσεις...... ασπρίζει  μόνον με την προσθήκη  χλωρίνης μέσα στην ζεστή σαπουνάδα.
                                          
       Αν θέλετε,  δοκιμάστε  από το  κυδώνι  γλυκό   των τριών αποχρώσεων ,έτσι για να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που  μου αφιερώνετε ! Τα κυδώνια είναι  δικής μας παραγωγής δίχως ψεκασμούς( με  στίγματα που πολύ δύσκολα καθαρίζονται )τα κομμάτια τα κόβω με ψαλίδι κουζίνας αντί  του ρεντέ ,έτσι όταν τα προσφέρω δεν είναι λιωμένα και είναι τραγανά καθώς λιώνουν μέσα στο στόμα.


                                              ΚΑΙ...........
όταν μαζευτούν και τα αγαπημένα μου μούσμουλα  ,που  και αυτά φέτος ευνοήθηκαν από τις βροχές και έγιναν σαν μικρά ρόδια.....

                                                          ΤΟΤΕ...  
 εγώ,  πρόωρα βέβαια, αποχαιρετώ το Φθινόπωρο και περιμένω  να έλθει με ανυπομονησία μικρού παιδιού  ο αγαπημένος Δεκέμβρης .
                                    **************
Πρέπει  να  ευχαριστήσω την αδειούχα Βιβή  μου   επειδή ανέλαβε τις σημερινές  δουλειές μου (πάντοτε έχω την ουσιαστική βοήθεια της)  για να μπορέσω να δώσω μία άλλη εικόνα πιο φθινοπωρινή στο μπλοκοσπιτάκι  μου και να κάνω επιτέλους την ανάρτηση που ανέβαλα συνεχώς...
                                 
                                    ***************
Τελειώνοντας ,στέλνω σε  όλους ένα ευχαριστώ  για την χαρά της επικοινωνίας που εισπράττω  με τις  ευχάριστες επισκέψεις σας..
και σας προσφέρω  αγκαλιές από  τα χρυσάνθεμα της αυλής ...

72 σχόλια:

  1. Τι χαρά Θεού ανάρτηση είναι αυτή !!!!!!!!!!!
    Δεν την χορταίνω .... να είστε καλά να απολαύσετε τα καλούδια σας και τους κόπους σας !!!!!!!!
    Σ ευχαριστούμε για τα ωραία χρώματα και φαγώσιμα που μας γέμισες τις οθόνες !!!!
    Καλό σου βράδυ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σε ευχαριστώ Ράνια για τα γεμάτα εκτίμηση σχόλια σου!!! Καλό σου βράδυ με ένα φιλακι από την βροχερή και ανεμοδαρμένη Κομοτηνή!!!

      Διαγραφή
  2. Και πέρσυ είχες κάνει μια παρόμοια ανάρτηση και θαύμαζα την νοικοκυροσύνη,την προνοητικότητα και την καπατσοσύνη σου. Δεν θα πρωτοτυπήσω φέτος,απλά σε συγχαίρω για όλη αυτή την εργατικότητα και προσφορά στην οικογένεια Εφη μου.
    Τυχεροί που σ έχουν,απ όλες τις απόψεις.
    Είμαι περίεργη του χρόνου που η οικογένεια θ αυξηθεί πόσα θα προλάβεις;;;(ρητορική εξέλαβε την ερώτηση)
    Φιλάκια πολλά σε σένα στο Αληστάκι και στο επερχόμενο...με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα κάθε χρόνο έρχεται το Φθινόπωρο με τις ίδιες ανάγκες που αντί να λιγοστεύουν πολλαπλασιάζονται!!!! Ηδη δεν προλαβαίνω είμαι πίσω από τα γεγονότα και η ιντερνετική ενασχόληση που γίνεται στην "ζούλα" με πιέζει πολύ κλέβει κάποιο χρόνο απο αυτόν που δεν διαθέτω καθόλου η όλο και λιγότερη όμως απασχόληση μου" με ότι αγαπώ" με στεναχωρεί πολύ.Ούτε φαντάζομαι τι θα γίνει μετα από 5 μήνες ..... πάνες ουά και ζήλιες , ο θεός να βάλει το χεράκι του να είμαστε όλοι γεροί!!!
      Σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και να με συγχωρείς που δεν είμαι όπως πρώτα , σήμερα είχα αρκετή βοήθεια από την μεγάλη που είναι με άδεια μαζί μας και είμαι άνετη σε όλα!!! Φιλάκια πολλά πολλά και ευχές για ένα όμορφο και ηρεμο βράδυ!!!!

      Διαγραφή
  3. Σαν και σένα καμιά.... για άλλη μια φορά μόνο αυτό μπορώ να πω αγαπημένη μου!!!! Κάθομαι και θαυμάζω τους κόπους σου και τις δημιουργίες σου..... οι σαλτσούλες σου με έκαναν και ζήλεψα, ο χυμός από τα ρόδια λαχταριστός γλυκός και δροσερός ελπίζω να έκανες και λικεράκι, το γλυκό κυδώνι φανταστικό, τα μούσμουλα δεν τα ξέρω γιαυτό δεν θα πω τίποτα γιαυτά, οι κολοκύθες σου φανταστικές... η φύλαξή τους όμως πραγματικά μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα.... θέλουν ζεστό χώρο, χωρίς υγρασία και να αερίζονται για να μην σαπίσουν, κάτι σαν το λεβητοστάσιο ας πούμε.... τα σφουγκάρια σου θα σου χαρίσουν στιγμές απόλαυσης και ξεκούρασης, και εγώ τα αγαπώ. Με το καλό τώρα οι ετοιμασίες σου για τα Χριστούγεννα που σίγουρα θα είναι πολλές!!!!! Πολλά φιλιά σε όλους σας και ειδικά στο Αλκηστάκι και σε σένα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορώ να κάνω διαφορετικά ακολουθώ τα ΠΡΕΠΕΙ όσο γίνεται καλυτερα !!!!Οι κολοκύθες είναι κρεμασμένες παντού αλλά στο ταβάνι μακρυα η μία από την άλλη είναι στο λεβητοστάσιο που είναι και χώρος όπου κινούμαι καθημερινά είναι ιδιαίτερα αεριζόμενος φωτεινός με ελλαχιστότατη υγρασία( ημιυπόγειο)Θα σου φυλάξω σφουγγάρι γιατί αξίζει τον κόπο. Ευχαριστώ για τα λόγια αγάπης με κάνουν χαρούμενη!!! Μια ζεστή αγκαλιά και ενα φιλάκι για καληνύχτα!!!

      Διαγραφή
  4. Όσο διάβαζα ,τόσο λιγωνόμουν η γυναίκα Έφη μου! Όλα τα καλά έχεις και να τα έχετε πάντα!
    Τρελαίνομαι για πάστα πιπεριάς και ο χυμός ροδιού είναι ό,τι καλύτερο! Να δίνεις στην εγγονούλα σου.
    Καποτε έφτιαχνα κι εγω σάλτσες ντομάτας ,με ντοματες που μου χάριζαν ,αλλά η διαδικασια ,το βράσιμο και τα μικρα στα πόδια μου ,με κούραζαν και σταμάτησα.
    Άσε το κυδώνι σου! Ή να πω για τα σφουγγάρια!!Δώσε διεύθυνση να μετακομίσω δίπλα σου!
    Και μετά λέω πως κουράζομαι! Ακόμα κλώθω τις δουλειες που πρεπει να γινουν για το στρωσιμο του σπιτιού!
    Να είστε καλά να τα χαίρεστε! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετα χαράς η διεύθυνση..... και η Κομοτηνή παραμεθώριος είναι πανεπιστήμια έχει Που ξέρεις ο μεγάλος μπορεί να περάσει εδω και εσύ με τα δίδυμα να ακολουθήσεις και θα περνάμε μιά χαρά!!!!! Θα μπεις σε μία οικογένεια όπου αφθονούν τα θηλυκά μέχρι και το έντός 5μηνών μέλος μάλλον .κατα την πρώτη εκτίμηση του γιατρού θήλυ είναι.Θα αισθανθείς πλειοψηφία ... Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα και χιουμουριστικά σχόλια σου. μου φτιάξανε το κέφι!!Δεν τολμώ να αφήσω πίσω δουλειά διότι θα την βρω μπροστά μου διπλάσια. Χαίρομαι που έρχεσαι.... Σου στέλνω φιλάκια καληνύχτας!!

      Διαγραφή
  5. Για εμένα αυτή η ανάρτηση είχε μία μεγάλη αποκάλυψη!!!
    Δεν ήξερα ότι τα σφουγγάρια - ρόπαλα γίνονται από κολοκύθες!!! Νόμιζα ότι ήταν θαλάσσης όπως όλα (;) τα φυσικά σφουγγάρια...
    Βέβαια μπορεί να υπάρχουν και τέτοια στη θάλασσα, αλλά όπως και να έχει, με τίποτα δεν θα τα φανταζόμουν από κολοκύθα!!!
    Καλή σου ημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν τα πρωτογνώρισα εμεινα κι εγώ έκπληκτη!!! Δεν είναι κολοκύθες το περίβλημά τους είναι μία πράσινη χοντρη φλούδα με πολλές ίνες σαν φιλές Ξεφλουδίζεται σχετικά δύσκολα και μέσα είναι γεμάτα μαύρα σπόρια σαν του καρπουζιού .Είναι εύκολα στην καλλιέργεια τους και αγαπούν πολύ το νερό.Αν επιθυμείς σπόρους είμαι πρόθυμη να σου δώσω.Δεν μοιάζουν καθόλου ούτε στην εμφάνιση ούτε και στη αφή με τα γνωστά σφουγγάρια Θαλάσσης!Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και τον χρόνο που αφιέρωσες. Καλό σου βράδυ , φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Έμεινα κι εγώ να χαζεύω τα σφουγγάρια...από τις νεροκολοκύθες είναι ή κατάλαβα λάθος? Δεν εχω ιδέα...!! Σάλτσες ντομάτας έκανα κι εγώ το καλοκαίρι αρκετά βαζάκια...προμήθειες για το χειμώνα!!!! Μπράβο σου πάντως για όλα αυτά που έκανες!! Αξιοθαύμαστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι!!! άλλο οι νεροκολοκύθες, άλλο τα σφουγγάρια δεν γνωρίζω την ονομασία του φυτού αλλά 'αν διαβάσεις το αμέσως προηγούμενο σχόλιο μου θα μάθεις λίγα σχετικά με αυτά ..είναι πάντως ιδιαίτερα ,και η αφή τους κάτω από το ζεστό νερό με το σαπούνι είναι αναζωογωνητική Αξιοθαύμαστη είσαι εσύ που με τρια παιδια κατορθώνεις να κάνεις αυτά, το μπράβο σε σένα λοιπόν!!! Ευχαριστώ για τον χρόνο που μου αφιέρωσες και για τα καλά σου σχόλια!!!!Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Είσαι αξεπέραστη! Τόσα καλούδια, τόση φροντίδα για όλους! Μπράβο!!!
    Θησαυροί όλα αυτά τα χειροποίητα τα τόσο νόστιμα και τα τόσο όμορφα για το σπίτι. Εχεις δίκιο ο καιρός δεν ευνόησε για να έχουμε μεγάλη παραγωγή αλλά έστω κι έτσι οι προμήθειες έγιναν.
    Τις ζήλεψα τις κολοκύθες σου, σιουρα θα βεις ιδέες να τις αξιοποιήσεις δημιουργικά! Τα σφουγγάρια τα είχα δει στο ίντερνετ πως φτιάχνονται και μου είχε φανεί απίστευτο!
    Φιλιά πολλά σε όλους σας, με το καλό να έρθει ο Δεκέμβρης, όλοι τον περιμένουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη όπως πάντα χαίρομαι που είσαι για λίγα λεπτα στο σπιτάκι μου!!!!Οι κολοκύθες μου είπαν πως θέλουν περισσότερο από ενα χρόνο για να ξεραθούν όποτε χρειάζεται υπομονή ( και δεν έχω καθόλου!!) για να τις πιάσω στα χέρια μου αν όμως θελεις με πολυ ευχαρίστηση να σου στείλω σπόρο .Οπως επίσης και από τα σφουγγάρια είναι εύκολα φυτά αγαπούν το νερό και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα!!!!Σε ευχαριστώ που δεν με ξεχνάς και πάντα εχεις λόγια αγάπης και εκτίμησης!!!
      Φιλάκια πολλά και καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  8. Αγαπημένη μου Έφη
    Κάθε φορά μ' αφήνεις άφωνη, τόσο νοικοκυρά, τόσο παραγωγική, φωτογράφος, καλλιτέχνις, καταπληκτική!!!!!
    Μπράβο σου!!! Να είσαι πάντα γερή, είσαι αξιοθαύμαστη γυναίκα!!!
    Πολλά φιλιά και αγκαλιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαγδα είσαι πάντα ευγενική ,πολύ γλυκια και ευχάριστη στις επισκέψεις σου!!!!Ευχαριστώ για τα γεμάτα εκτίμηση σχόλια σου!!! Φιλάκι καληνύχτας με αγάπη περίσσια

      Διαγραφή
  9. Μπραβο Έφη μου !!!! Ξερό πολύ δουλεία έχει όλα αυτά ....έχει κουράσει άλλα είναι και ευχαριστεί δουλεια ... το χειμώνα όταν τρως όλα αυτά τα καλούδια ...τη καλά είναι !!!!! καλοφαγού και του χρονου
    Πόλη όμορφες φωτογραφίες..... και οι νεροκολοκυθες τελείες είναι ... σε μένα δύστυχος ούτε ένα δεν βγήκε θετός....
    πολλα φιλάκια
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι .Η δουλειά είναι κουραστική αλλά τα αποτελέσματα σε δικαιώνουν και σε κανουν χαρούμενη!!! Προσπάθησε και πάλι είναι πολύ ευκολο φυτό Μήπως ο σπόρος ήταν χαλασμένος η πολύ παλιός... Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Έφη μου καλημέρα
    Θαυμάζω όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που έφτιαξες από τον κήπο σου!!! Θαυμάζω και σένα που είσαι ακούραστη, δραστήρια και χρυσοχέρα, φέρνοντας εις πέρας άψογα ότι φτιάχνεις.
    Να είσαι καλά και να τα χαρείς με την οικογένειά σου.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ελένη για την εκτίμηση που μου δείχνεις!!!! Να'σαι καλά Εύχομαι καλό απόγευμα φιλακια

      Διαγραφή
  11. 'Εφη μου ,ακούραστη ,δημιουργική και ταλαντούχα ! Ξεχνάς όλη την κούραση της περιποίησης των δένδρων ,τον κόπο σου και απολαμβάνεις όλη την παραγωγή τις κρύες ημέρες του χειμώνα .Γεια στα χρυσά σου χέρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είσαι εσύ;;;;;;;;;;;;;;;; Χάθηκες αλλά εγώ όλο και σε φέρνω στον νού μου!!! Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και εύχομαι σύντομα να μπορέσω να σε δώ από κοντα!!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Delicious post!!!
    Have a nice day!!! my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Εφάκι μου!Πάντα δραστήρια καί ακούραστη!Πώ πώ καλούδια!!!Καλοφάφωτα φιλενάδα!!
    Στήν νοικοκυροσύνη καί στήν σβελτάδα είσαι άφταστη!!Καμιά μας δέν σού μοιάζει!!Γιά τό σφουγγάρι,ούτε εγώ τό ήξερα!!
    Φύλαξέ μου ένα φιλενάδα!!!Καλή συνέχεια σέ ότι κάνεις!!Φιλιά στήν Αλκηστούλα καί τήν Μελίτα μας!!Δέν τήν ξεχνάω!!Χα χα!!
    Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου στέλνω ενα με την πρώτη ευκαιρία αλλά και σπόρους να τους φυτέψεις στην αυλή σου (ε!! θα δώσουμε και στην Μαρι-Ανν που τα καταφέρνει τόσο καλά)με μεγάλη ευχαρίστηση. Τώρα αρχίζω ένα φορεματάκι γάμου για το Αλκηστάκι ,όλο και κάτι μπαίνει μπροστα από αυτά που θέλω να ξεκινήσω!!! Θα ήταν ωραίο να μπορούσα να σου στείλω σάλτσα έτοιμη για μακαρονάδα αλλά φοβάμαι την αντοχή του βάζου...... Ευχαριστώ για την αγάπη σου , φιλάκια πολλά και καλό σου απόγευμα

      Διαγραφή
  14. Σήμερα δεν γράφω, μόνο θ α υ μ ά ζ ω!
    Τα πάντα!
    φιλιά πολλά ,νοιώθω, άχρηστη........μπροστά σου!
    να είσαι πάντα καλά, κράτα λίγο χυμό ροδιού πού ξέρεις, όλα είναι μια απόφαση!φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν μου γράφεις;;; οι παλιές κάνουμε όλες τα ίδια ισως στις ποσότητες να διαφέρουμε λίγο!!! Ο χυμός μπηκε στην κατάψυξη ........ και. περιμένει. Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
    2. Κι εσύ Ρουλάκι!!!! αφού κάνεις τόσα πολλά για την μεγάλη οικογένεια σου που να σε φθάσω...

      Διαγραφή
  15. Και του χρόνου με υγεία Εφη μου....με το καλό να ξεκουραστείτε.....για να αρχίσετε νέες δημιουργίες!!!!!!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νένα να είσαι καλά .Ευχομαι να μπορέσω να κάνω και κάτι άλλο ,όλο μου προκύπτουν εκτακτες εκτελέσεις!! Καλό σου απόγευμα!!! Ενα φιλάκι με αγάπη

      Διαγραφή
  16. Πω πω, σοδειά!! Μπράβο σας! Και μπράβο και σε εσένα, για όλα τα καλούδια που ετοίμασες! Γεια στα χέρια σου!
    Και του χρόνου με υγεία!
    Το σφουγγάρι αυτό το βλέπω πρώτη φορά, κι έχω μείνει με ανοιχτό το στόμα. Βρε, τι κάνει η φύση...!!! Πώς το λένε αυτό το φυτό;
    Φιλάκια πολλά σου στέλνω, να περνάτε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα μόλις το έμαθα από την αναζήτηση στο Google το λένε Λούφα και έχει καταγωγή από την Απω Ανατολή το πρόσθεσα μόλις τώρα στην ανάρτηση ρίξε μία ματιά!!!! Τα φιλιά μου και την αγάπη μου !!!!και αν θες σπόρους σου στέλνω

      Διαγραφή
  17. Θα αναφωνήσω γεμάτη θαυμασμό..!!! ω..τι σάλτσες!! ..ω..τι κολοκύθες!!! ω..τι σφουγάρια...(εδώ τα λενε ελίφια) ω...τι γλυκο κυδώνι.. και τι όμορφα χρυσανθεμα... πραγματικός θυσαυρός είσαι Εφη μου..απορία ..πως τα προλαβένεις όλα ... η Παναγιά να σε βλέπει και να είσαι γερή να κανεις όσα μπορείς περισσότερα καλούδια .. πόσο χαιρομαι που σε γνώρισα απο κοντά...!! ..αντε να ξεκουραστείς τωρα και να απολαύσεις τους κόπους σου φιλενάδα..μπορεί να αργείς να φανεις στην γειτονια αλλα μας αποζημιώνεις με τις αναρτήσεις σου .. να είσαι καλά και να περνάς ακομα καλύτερα.. Εφη μου .να μου φιλήσεις την Αλκηστούλα και σενα πολλα πολα φιλακιαααα!!... με το καλό και το νέο μέλος στην οικογένεια...!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για φαντάσου να έκανα συχνότερα αναρτήσεις. Δεν θα προλάβαινα τίποτα άλλο ,επίσης δεν θα είχα και τίποτα για να αναρτήσω!!!! Ολα αυτά τα έκανες και τα κάνεις κι εσύ μια που έχεις τόση μεγάλη οικογένεια!!! Σε ευχαριστώ πολύ για την συμπάθεια που μου δείχνεις και για την αγάπη που εισέπραξα όταν συναντηθήκαμε!!!! Φιλάκια πολλά καληνύχτας!!!!

      Διαγραφή
  18. Γέμισε η οθόνη του υπολογιστή με υπέροχα καλούδια "ξαδελφούλα ' !!!!! Είσαι ακούραστη - είναι τυχεροί αυτοί που δέχονται απλόχερα την αγάπη και τη φροντίδα σου !!!!!! Καλοφάγωτα !!!!!!!
    Φιλιά πολλά με την αγάπη μου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για όλα νοιώθω την συμπάθεια και σου την ανταποδίδω πολλαπλά!!! φιλάκια αγάπης για ένα όμορφο βράδυ

      Διαγραφή
  19. Προγραμματίζω την πρώτη εξόρμηση που θα κάνουμε να είναι στην Κομοτηνή, δε τη γλιτώνεις!!!
    Τόσα καλούδια , μας ξετρέλανες!!!
    Να είστε γεροί και να απολαμβάνετε τα αγαθά σας!!!!
    Με το καλό τα νέο μέλος της οικογένειας!!!
    Ξερογλείφομαι για τα γλυκάκια σου!
    Πολλά φιλάκια !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολο το λες και τίποτα δεν γίνεται.Μάζεψε την μπλοκοπαρέα της Θεσ/νίκης και μετα ένα τσιγάρο δρόμος είναι!!!! Πολύ κόπος αλλά και ανεκτίμητη η ανταμοιβη των αγαθών λόγω αγνότητας των προιόντων. Σε ευχαριστώ που με θυμάσαι!!! Φιλάκια στο Μπεμπουλίνι σας. Φιλιά πολλά και σε σένα , καλό βράδυ

      Διαγραφή
  20. Τόσα πολλά καλούδια από δικό σας κήπο είναι πραγματική απόλαυση για την οικογένεια και βέβαια η κούραση μεγάλη !!!!Βέβαια και εμείς που κάνουμε σάλτσες και λαχανικά δεν είναι από τον κήπο μας , μακάρι να ήταν !!!
    Με εντυπωσίασε ο χυμός του ροδιού και το ιδιαίτερο μηχάνημα !!! Ολα σου όμορφα Εφη μου αλλά το σφουγγάρι το ζήλεψα λιγάκι !!!
    Φιλάκια γλυκά με αγάπη πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι τα προϊόντα μας είναι καθαρά κάνει την διαφορά .κατα τα άλλα όλες μας κάνουμε τις σχετικές προμήθειες για να αποφύγουμε τα προιόντα των θερμοκηπίων!!!! Εάν θέλεις με πολύ ευχαρίστηση σου στέλνω σπόρους πιάνει ευκολα αγαπά τον νερό και φυτεύται πλάι σε φράχτη.....Καλό σου βράδυ με ένα φιλάκι καληνύχτας!!!

      Διαγραφή
  21. Τον έκανες το Δημήτρη και..έσκασε από το κακό του..τώρα μου ζητάει εργαλείο για τα ρόδια που..ΘΑ..βγάλει η ροδιά του!Φίλη μου καλή θέλω σπόρους από τις κολοκύθες είναι διαφορετικές από τις δικές μου.Τώρα έχω παραγγείλει σπόρους από..Βιετνάμ..άμα γίνουν ( που δεν το πιστεύω) θα γίνει χαμός από τα ..γέλια στα μπλογκ!Θα έρθεις Κοζάνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xα Χα Χα ο καλός ανταγωνισμός όμως είναι ευεργετικός!!! Και φυσικά θα το πάρει δεν πικρίζει τον χυμό. Φυσικά θα σου στείλω η θα σου φέρω σπόρους το κάθε ένα βγάζει παρα πολλούς που είναι παρόμοιοι με του καρπουζιού!!! Δεν μπορώ να προγραματίζω ταξίδια διότι είναι δύσκολο να αφήνουμε την ΄Αλκηστη κάπου η άλλη γιαγιά φροντίζει της κόρης της που είναι βρεφάκι και δουλεύει πρωι και απόγευμα από την άλλη όμως θέλω πολύ ...είδωμεν Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  22. Εφη μου απο που να αρχισω!!!1Μπραβο σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τι καλουδια ειναι αυτα που ετοιμασες! εργοστασιο! Γερη να εισαι και με το καλο να τα καταναλωσετε! πρεπει να ειναι πολυ ομορφος ο κηπος σου Εφη μου. Οι κολοκυθες σου εχουν πολυ ωραιο σχημα-κρατησε σπορο -θελω και εγω αν ανοιξεις καμια να δουλεψεις. Εκει που τις κρεμασες θα σου στεγνωσουν πολυ


    ωραια και δεν θα κανουν στιγματα. Αν θελεις κρατησε μου σπορο και απο τα σφουγγαρια. Φετος εψαχνα για να φυτεψω αλλα δεν βρηκα! Οι μουσμουλιες σου υπεροχες . Φυτεψα φετος ,θα δουμε πως θα αναπτυχθει. Θυμαμαι οταν ημουν παιδι ειχαμε τετοια μουσμουλα και για να ωριμασουν καλα τα βαζαμε μεσα στα αχυρα. Ο χυμος απο τα ροδια ειναι απολαυση . Περιση ειχα βαλει στην καταψυξη μεσα σε πλαστικα μπουκαλακια αλλα φετος δεν ειχαμε πολλα ροδια . Το γλυκο σου υπεροχο και στις τρεις μορφες του. Δεν μπορει καποια στιγμη θα το δοκιμασουμε! Χρυσοχερα μου ακουραστη να εισαι γερη και με το καλο να ερθει και η μπεμπουλα! Πολλα φιλακια !! φιλησε μου την Αλκηιστη και την Βιβη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ που το ξέρεις ότι θα είναι ροζ εμείς σήμερα μάθαμε απο τον γιατρό της όχι όπως επίσημα ( αυτό γίνεται με διαφορετική εξέταση σε ειδικό κέντρο)οτι είναι μπεμπούλα....έχεις γνωριμίες με τον Θεό; Και φυσικά θα σου δώσω σπόρους από τα σφουγγάρια και από τις κολοκύθες με πολύ ευχαρίστηση και ότι άλλο θέλεις,, Εξ άλλου δεν ξεχνώ τις δύο όμορφες που μου χάρισες αλλά που περιμένουν την σειρά τους για να δουλευτούν!!!! Ευχαριστώ για τον χρόνο που μου αφιέρωσες και για τον όμορφο σχολιασμό σου Φιλάκια πολλά με μια αγκαλιά αγάπης

      Διαγραφή
  23. Εφη μου τι να πω ολο ομορφιες και νοικοκυροσυνη !! ζηλεψα τις σαλτσες που φετος δεν μπορεσα να κανω ,μου εκαινε λιγες η μαμα μου ευτυχως αλλαχωρις τα μυρωδικα σου και τη πιτεριτσα...αχ αχ...και οι κολοκυθες σου θα ειναι τελειος στολισμος για τα χριστουγεννα, τα σφουγγαρια δεν τα εχω ξανακουσει και με ενδιαφερει πολυ ,ειναι τελεια ιδεα το φυσικο σφουγγαρι,σε φιλω και ευχομαι ομορφο Σ/Κ! ααααα...ξεχασα ...υπεροχα τα χρυσανθεμα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ για όλα !!! πάντα έχεις έναν γλυκό λόγο που με κάνει χαρούμενη, φιλάκια πολλά και καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εφη μου, υπερπαραγωγή είναι όλη η ανάρτησή σου, πότε προλαβαίνεις τόσα πράγματα, γιατί όλα είναι και σε μεγάλες ποσότητες. Ήθελα νάξερα αν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. Εμείς απλοί θεατές σ΄αυτό το υπερθέαμα. Τι να σχολιάσω πρώτα. Τα βάζα με τη ντομάτα; (αυτοί που δεν έφαγαν δεν ξέρουν) το χυμό απο τα ρόδια; τις κολοκύθες; ακόμη και το κυδώνι σε τρία χρώματα. Μπράβο, μπράβο, να είσαι γερή, δυνατή και να μας χαρίζεις απλόχερα τις γνώσεις σου!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε!! μπάστα στα ελληνικά φθάνει .¨ολα αυτά είμαι εγώ; στα συγκεκριμένα είμαι τσικό μπροστά σε μαίτρ τους είδους!! Ευχαριστώ όμως Νατασάκι που κόπιασες τόσο με τον Mr Google για να μου στείλεις τα καλά σχόλια και να δείξεις την εκτίμησή σου!!!! Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα Έφη μου, απίστευτη η ανάρτηση σου ! Καμάρωσα όλα τα καλούδια που περάσανε από τα χέρια σου!
    Μπράβο σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι προμήθειες του χειμώνα παρέα με μία φωτογραφική μηχανή δίνουν καλό αποτέλεσμα!! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τον καλό σου λόγο!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  27. Τι να πω δεν εχω λογια !!!ενα ευλογημένο σπιτι και μια αξια νοικοκυρά!!!τι μου θύμησες !!! Ο παππούς μου ειχε πολλές τέτοιες κολοκύθες,σε διάφορα σχεδια και μεγέθη!!!θυμαμαι με πόση υπομονη καθόταν και τις ζωγραφιζε!!!δεν ηξερα για τον χυμό ρόδι οτι μπορει να αποθηκευτεί ,μου αρεςει παρα πολυ,αλλα δυστυχως αναγκάζομαι να αγοραζω ρόδια!!!για τις σαλτσες δεν εχω λογια!!!συγχαρητηρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφες οι αναμνήσεις σου "ο παππούς να ζωγραφίζει... Αν μπορείς να αποθηκεύσεις χυμό θα κάνεις πολύ καλά και με την προσθήκη χυμού πορτοκαλιού θα έχεις τον χειμώνα ενα σούπερ ποτό. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ,να΄σαι καλά Καλό σου βράδυ.Φιλάκια

      Διαγραφή
  28. Χρυσοχέρα Έφη μου, καλοφάγωτα όλα τα καλούδια που ετοίμασες για την οικογένεια, εγώ κουράστηκα και μόνο που διάβασα τι έκανες. Πάντως η πάστα πιπεριάς φανταστική, την έφτιαξα με τις οδηγίες σου. Οι κολοκύθες σου και τα κολοκυθοσφουγγαρα υπέροχα, αν δεν γίνομε αγενής να ελπίζω σε λίγα σποράκια και από τα δυο? Σου εύχομαι καλή ξεκούραση, όσο γίνετε και να δούμε και κάτι από τις δημιουργίες σου που τόσο πολύ μας αρέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ko'ιτα ποιος μιλάει!!! Σαν εσένα καμία!! Χαίρομαι που σου άρεσε η νοστιμότατη πάστα! Και φυσικά θα σου στείλω με μεγάλη ευχαρίστηση!!!! Σε ευχαριστώ για τον όμορφα σχόλια σου ,να είσαι καλά!!!! καλό σου βράδυ με φιλάκια αγάπης!!!

      Διαγραφή
  29. ρισπεκτ σε ολα!!ειλικρινα..ζηλευω τη λουφα:πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ[πολύ puppeta για τον "διαφορετικό " σχολιασμό σου !!! μου άρεσε πολύ..... φιλάκια

      Διαγραφή
  30. πω πω τι είναι όλα αυτά; Τι να πω...Χρυσοχέρα Εφη μου!!! Να μας δώσεις συνταγή για την σάλτσα ντομάτας. Αναρωτιέμαι ποσο καιρό διατηρείται στα βάζα; Και τα φυσικά σφουγγάρια... και όλα όλα πανέμορφα!!! Είμαι ενθουσιασμενη. Σε παρακολουθώ συχνά όμως πολλές φορές δεν έχω χρόνο να σχολιάσω (έχω δυο μικρά μωρά) Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιάννα Πρέπει να έχουμε σπιτική σάλτσα στο σπίτι για διαφόρους λόγους σημαντικότερος όλων μια που έχεις μικρά παιδιά να γνωρίζεις τα υλικά των τροφών που χρησιμοποιείς.Η συνταγή είναι σχετικά εύκολη.Τεμαχίζεις τις μάλλον ώριμες ντομάτες ,αφαιρείς λίγα από τα σπόρια και τον χυμό και τις πολτοποιείς με το μπλέντερ. Βράζεις την λυωμένη ντομάτα αφού μέσα προσθέσεις πολτοποιημένο σκόρδο,ψιλοκομμένη πράσινη και κόκκινη πιπεριά (φλωρίνης) βασιλικό πλατύφυλλο ,ρίγανη πιπέρι ελλάχιστο αλάτι και λίγο λάδι Βράζουν όλα μαζί μέχρι να φύγουν τα υγρά και έτσι όπως είναι καυτή με κουτάλα αδειάζεις το περιεχόμενο σε βάζο,το σφραγίζεις και τοποθετείς το βάζο ανάποδα έτσι φεύγει ο εσωτερικός αέρας και αν γίνει σωστή δουλειά η σάλτσα κρατά περισσότερο απο ένα χρόνο ,αν προλάβουν να μείνουν φυσικά!!! Ευχομαι να αγαπήσεις την διαδικασία και να σου πετύχει η προσπάθεια.... του χρόνου φυσικά!! αλλά ακόμη και τώρα μπορείς να κάνεις ενα- δύο βάζα έτσι για δοκιμή. Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  31. Πωπω πόσα πράγματα έμαθα σήμερα εδώ χάρη σε σένα!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πρώτη φορά είδα ότι τα σφουγγάρια φυτεύονται,ήξερα μόνο τα θαλασσινά όχι πως δεν τα είχα δει στις αγορές να τα πουλάνε αλλά δεν είχα δώσει δυστυχώς σημασία στα είδη που υπάρχουν.
    Είσαι απίστευτη πως τα έκανες όλα αυτά,μου φαίνεται πολύ δύσκολο!!!!!
    Αξιοθαύμαστο το έργο σου!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ είχα εκπλαγεί όταν πρωτογνώρισα την λούφα από τότε την ερωτεύτηκα!!!Σου αφήνει υπέροχη αίσθηση μετά το μπάνιο!!! Ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια !! Καλό σου βράδυ Φιλάκια

      Διαγραφή
  32. Με κάνεις να αισθάνομαι ανοικοκύρευτη !!! Τόσα καλούδια, τόσες γεύσεις, τόσα χρώματα και αρώματα γέμισαν την κουζίνα σου (και όχι μόνο) !!!! Τι να πω!!! Υποκλίνομαι στη νοικοκυροσύνη σου, την τάξη !!!! Οπως είπαν και πολλές φίλες, έμαθα πολλά από σένα (για μια ακόμη φορά) , μα αυτό που εμπέδωσα είναι ότι η αξιοσύνη σου είναι ανυπέρβλητη, και η αγάπη σου για την οικογένειά σου τεράστια!! Πολλά φιλάκια, και να'χεις ένα όμορφο Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πέπη για όλα τα όμορφα σχόλια σου!!!! Να΄σαι καλά Σου στέλνω την αγάπη μου με ενα φιλάκι καληνύχτας!!!

      Διαγραφή
  33. Καλησπέρα σε όλους.
    ΚΑι εγώ έχω 6 ροδιές και κάθε χρόνο τα αφηνα τα περισσότερα ροδια για τα πουλάκια. Φέτος είπα να τα μαζέψω και να τα κάνω χυμό. Αλλά δεν έχω αυτή τη πρέσα. Επειδή απο τα λίγα που είδα στο διαδικτυο είδα πολλά είδη πρέσας ροδίων και ένα απο τα οποία φαίνεται να αξίζει είναι αυτό το οποίο φαίνεται στην είκονα παραπάνω. Μήπως είναι εύκολο να μου στείλετε με ηλεκτρονοκό μήνυμα την επωνυμία του μαγαζιού απο όπου το πήρατε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει στη συνέχεια φορμα για να συμπληρώσω τα στοιχεία μου αν όχι θα ξαναγραψω το σχόλιο. To e-mail είναι niartopoulos@yahoo.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας στέλνω με ευχαρίστηση τα στοιχεία του εμπόρου και το τηλέφωνο του στο mail σας αν πάλι δεν το πάρετε ειδοποιήστε μου εδώ και θα σας τα δώσω....

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας
      Εύχομαι να είστε καλά. Και επίσης επειδή αντιλαμβάνομαι οτι φροντίζετε και τον λαχανόκηπο σας για να έχετε φρέσκα λαχανικά σας ενημερώνω ότι επειδή ασχολούμαι και εγώ με αυτά έχω σπόρους απο παραδοσιακές καλλιέργειες ντομάτας, αγγουριού, φασολάκια αναρριχόμενα, καλαμπόκι, πιπεριά περιχής προμάχων Αριδαίας λίγο καυτερή και πολύ νόστιμη και διάφορα άλλα. Αν χρείάζεστε κ΄'ατι απο αυτά να σαςς εξυπηρετήσω με όλη τη διάθεση μου.
      Σας ευχαριστώ και πάλι
      Καλημέρα σας

      Διαγραφή
  34. Εφούλα μου αγαπημένη, η ευλογία του Θεού είναι στα χεράκια σου!
    Ζηλεύω τόοοοοοσο πολύ που σκέφτομαι ν' αφήσω τον Πειραιά και να γίνω γειτονάκι σου για να έχω τα... τυχερά μου...
    Καλοφάγωτα να είναι όλα και να έχεις πάντα καλή διάθεση και δύναμη γλυκιά μου!

    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ειδικά εσένα σε ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ τι πιο όμορφο να ακούω από πρωτο χέρι τις γλαφυρές διηγήσεις σου ... και για αποζημίωση θα σε προμηθεύω λαχανικά φρούτα γιατί όχι και καμία κατασκευή μου αν θα σου αρέσει!!!! Σου στέλνω μία μεγάλη αγκαλιά και ενα φιλάκι για να σε ευχαριστήσω για την εκτίμηση που εισπράττω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ήρθα κι εγώ μετά από τόσο καιρό, αφού δεν είχα δεί αυτή την υπέροχη ανάρτησή σου (ευτυχώς που είδα το εικονίδιο σε κάποιο άλλο blog!). Τι όμορφα όλα τα καλούδια με τα οποία ασχολήθηκες - φαντάζομαι τον χρόνο και τον κόπο σου αλλά θα έχετε να τα απολαυβάνετε όλο τον χειμώνα. Υπέροχη η λούφα! Πόση διάρκεια έχει σαν σφουγγάρι, αναρωτιέμαι ! Οι νεροκολοκύθες, είναι μόνο διακοσμητικές? Τόσο μεγάλα μούσμουλα δεν έχω ξαναδεί! Καλοφάγωτα να είναι! (φρέσκα φαντάζομαι, ή μήπως γίνονται και αυτά γλυκό/μαρμελάδα?). Έχω κι εγώ μια κυδωνιά αψέκαστη αλλά φέτος έκανε πολυ μικρούς καρπούς και δεν τους έχουμε κόψει ακόμα - δύσκολοι στο καθάρισμα όπως λές και καμμία σχέση με τα τεράστια κυδώνια του εμπορίου.
    Καλή ξεκούραση, Εφη μου, πριν αρχίσεις τις προετοιμασίες σου για τα Χριστούγεννα!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή